Resultado da pesquisa (2)

Termo utilizado na pesquisa Barros G.C.

#1 - Influence of mastites on the physic-chemical features of goats' milk

Abstract in English:

Mille samples from tbree goat breads (Dusk Alpine, Saanem and Toggenburg) with milk production averaging 2.66 kg/day and from crossbred goats were examined during 12 months for physic-chemical features. The results for individual milk and the mixture were respectively: density 1,030.5 and 1,033.5 at 15ºC; acidity 15.67 and 15,84°D; average percentage of fat 4.00 and 4.1 %; total dry extract 12.42 and 12.95%; fatty dry extract 8.83 and 8.73%; cryoscopic indexes -0.569 and -0.585ºC. The average percentage of chlorides was normal (0.21 and 0.19%); lactose 3.27 and 3.42%; caseíne (PTN) 2.68 and 2.52%; total proteine (PTN) 3.59 and 3.43%. The results obtained with milk from goats with mastitis showed the following alterations caused by experimental infection by Staphylococcus aureus: lowered values for density (1,022.5 and 1,023.0 at 15ºC) and acidity (14.50 and 6.1 ºD); increased values for chlorides (0.34 and 0.39%); and reduced values for lactose (1.00 and 1.12%).

Abstract in Portuguese:

Amostras de leite de cabras de três raças selecionadas (Parda Alpina, Saanem e Toggenburg) com produtividade média de 2,66 kg/ dia e amostras de leite de cabras mestiças, foram examinados durante 12 meses, quanto às características físico-químicas, obtendo-se limites para o leite individual e de mistura, respectivamente, relativos à densidade entre 1.030,5 a 1.033,5 a 15ºC; a acidez entre 15,67 e 15,84°D; aos percentuais médios de gordura 4,00 e 4,1 %; ao extrato seco total entre 12,42 e 12,95%; ao extrato seco desengordurado entre 8,83 e 8,73%; aos índices criosc6picos entre -0,569 e -0,585ºC. As médias anuais referentes a porcentagem de cloretos se apresentaram dentro de limites discretamente acima da normalidade (0,21 e 0,19%); a lactose entre 3,27 e 3,42%; a caseína (PTN) entre 2,68 e 2,52% e o PTN total entre 3,33 e 3,43%; O leite proveniente de cabras com mastite, provocada experimentalmente com Staphylococcus aureus, apresentou alterações quanto à densidade (1.022,5 a 1.023,0 a 15ºC) e acidez (6,1º a 14,50°D); cloretos bastante aumentados (0,39 e 0,34%), e a lactose com valores bastante reduzidos (1,00 e 1,12%).


#2 - Outbreak of mycobacteriosis in a froggery caused by Mycobacterium marinum

Abstract in English:

An outbreak of mycobacteriosis (tuberculosis) caused by Mycobacterium marinum in a colony of Rana catesbeiana in the State of Rio de Janeiro is described. The disease was introduced in the froggery by infected animals and, in 3 months, about 50% of 160 animals became contaminated and died. The sick frogs had shown clinically progressive anorexia, apathy, adynamia, having the head lowered and lost weight with the evolution of the disease. The necropsy had shown nodular whitish caseous lesions in livers, spleens, kidneys, rarely in lungs, with variable number and size of the nodules. Microscopically, the lesions were characterized as granulomas in different evolutioning stages. These had origin in epithelioid cell agglomerations which became caseous necrosis later. The so initiated nodules were surrounded by some macrophage cells and by concentric connective tissue layers, limiting the nodules themselves and from the normal adjacent organ tissues. A great number of isolated or aggregated acid-fast bacteria was seen scattered in the nodule structure. The identification of M. marinum was based on the cultural and biochemical behaviour, with special regard to the photochromogenicity.

Abstract in Portuguese:

Foi descrito um surto de micobacteriose causado por Mycobacterium marinum numa criação de rãs da espécie Rana catesbeiana no Estado do Rio de Janeiro. A doença foi introduzida no ranário através da compra de rãs infectadas e propagou-se em 3 meses a cerca de 50% das rãs de um lote de 160 animais que adoeceram e morreram. Clinicamente as rãs doentes demonstravam progressiva anorexia, apatia, adinamia e postura cabisbaixa, perdendo peso a medida que a doença evoluia. A necrópsia revelou lesões nodulares caseosas de cor esbranquiçada no fígado, baço e rins, raramente nos pulmões, variando o número e tamanho dos nódulos. Microscopicamente as lesões eram constituídas por granulomas, em vários estágios de evolução. Estes iniciavam-se por aglomerados de células epitelióides que posteriormente eram levados a necrose por caseificação. Os nódulos assim formados eram envoltos por alguns macrófagos e por camadas concêntricas de tecido conjuntivo que delimitavam os nódulos entre si e do tecido normal adjacente do órgão. Grande número de bastonetes isolados ou formando agregados bacterianos, álcool-ácido resistentes, encontravam-se entre as estruturas do nódulo. A identificação de M. marinum baseou-se no comportamento cultural e bioquímico, destacando-se a fotocromogenicidade.


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